BLOG

GY.I.K. - KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

2021.03.25 08:19
GY.I.K. - KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

A mosható betétek gyengéd és természetes védelmet biztosítanak a menstruációd idején, és tökéletes alternatívái az eldobható betéteknek és tamponoknak. Anyaguk garantáltan mentes a szervezetre káros kemikáliáktól és védik bőrödet. Számtalan nő tudott általuk megszabadulni a visszatérő fertőzésektől és viszketéstől is. Nagyon nagy előnyük továbbá, hogy nem fogynak el, hiszen elegendő egyszer feltölteni velük a készleted.

Az egészséged

A mosható betétek használatának legalább annyi előnye van az egészségedre, mint amennyi a környezetedre nézve. Az eldobható betétek használatának mellőzésével szükségtelenné válik az a rengeteg műanyag és kemikália, amely ezeknek a gyártásához szükséges - és amely ráadásul meglehetősen káros az egészségünkre nézve. Ugyan minden ilyen anyag felhasználása előtt meggyőződnek arról, hogy az adott összetevő ártalmatlan-e, de ezek kombinációinak hatásáról nincsenek információk.Ez az ún. "koktél-hatás" egészen más egészségügyi kockázatokat rejthet, mint az adott anyagok külön-külön. 

Mindezek mellett számtalan nő képes megszabadulni a visszatérő hüvelyi fertőzésektől, az állandó viszketéstől, amikor az eldobható intim higiéniai termékeket újrahasznosítható, természetes anyagú változatukkal kezdi helyettesíteni. 

 Az sem elhanyagolható, hogy a tudatos döntések és váltások milyen kognitív változásokat hoznak. A környezeted védelme, az egészségedért tett lépések már önmagukban is jobb közérzethez vezetnek. Ez azért elég jól hangzik, nemde? :) 

Környezetvédelem

Egy átlagos nő nagyjából 32 éven át éli meg a menstruációs ciklusait - ez nagyjából 12-16000 eldobható betét és tampon használatával jár. Ezen termékek egyetlen használat után a szemétben végzik, egy részük ráadásul a természetben, amely még rosszabb forgatókönyv. A gyártási folyamatról nem is beszélve, hiszen az előállításuk is jelentős nyomot hagy az ökoszisztémán. Ha mindez nem lenne elegendő, ezek az eldobható termékek jelentős részben műanyagokból állnak, ráadásul egyesével vannak csomagolva is... 

Ha mindezt megfontoljuk, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy ráébredjünk: használatuk óriási megterhelés a Földnek. Egy teljes élet alatt óriási összeget költünk arra, hogy egy adott tárgyat mindössze egyszer használjunk - és az óriási anyagi megterhelés mellett ezzel egy időben hasonló mértékű terheket róvunk a környezetünkre is. Képzeld csak el, ha ugyanígy járnánk el mondjuk a tányérokkal vagy az evőeszközökkel. Nem használnánk porcelán tányérokat, mert az eldobhatót nem kell mosogatnunk - sokkal kényelmesebb, nem? És persze - őrült ötletnek is tűnik, bármilyen kényelmes is lenne. Valójában a helyzet éppen ugyanez a tamponokkal és a betétekkel: a váltás a környezetbarát verzióra igen hamar érezhető a pénztárcád vastagságán és a termelődő szemét mennyiségén egyaránt. A megspórolt összeget pedig sokkal izgalmasabb  dolgokba fektetheted: egy mozijegy ára például simán összejön egy ciklus alatt.


Hogyan kezdj hozzá?



A mosható betét befeketetés: 

 Bár hosszú távon mindenképpen sok pénzt spórolsz majd meg a mosható betétek használatával, első alkalommal igen költséges mulatságnak tűnhet a megvásárlásuk.  Jó döntés lehet fokozatosan elhagyni az eldobható betéteket: vehetsz például minden hónapban egyet. Egy idő után azt veszed észre, hogy rájöttél, melyik méret ideális neked; és a készleted már kiszolgálja az adott ciklusodat. Sokunk többféle méretet tart otthon, igazodva ezzel a menstruáció különböző erősségéhez a cikluson belül. 

Mennyi betétre lesz szükségem? 

Mivel a ciklus erőssége és hossza igen nagy egyéni különbségeket mutat, nehéz konkrét számmal előállni. Az is nagyon változó, hogy ki milyen gyakran tartja szükségesnek a betét cseréjét, a mosási szokások pedig szintén befolyásolhatják a döntést. Az  átlagos ajánlásunk 4 csomag normál méretű betét (12 db), 2 csomag éjszakai betét (6 db), és 4 csomag (12 db) tisztasági betét. 

Méretezés: 

tisztasági betét tökéletes azokra a napokra, amelyeken a vérzésed már gyengébb. Használhatod továbbá intim kehelyhez is, hogy extra védelmet kapj a szivárgás ellen. Mérete márkánként eltérő.  
 

- ha a tamponhoz vagy a kehelyhez szeretnél extra védelmet kapni.

- ha gyenge/pecsételő vérzésed van 

- a hüvelyváladék, hüvelyi folyás által okozott diszkomfort érzet csökkentésére

- enyhe fokú inkontinencia esetén

normál betéteket közepes erősségű vérzéshez ajánljuk. Ha nem túl erős a vérzésed, akár éjszakai betétnek is kiváló lehet. Ezt a méretet javasoljuk inkontinencia betétnek is.

- ha általában normál méretű eldobható betétet használsz

- ha átlagos mennyiségű a vérzésed

- inkontinencia esetén

Az éjszakai betét hosszabb a többinél, és extra megterhelésre fejlesztettük ki. Ha erősebb vérzésed van, ebben a variációban nappal is megbízhatsz. Szintén kiváló a gyermekágyas időszakra.  

- erős vérzésben

- éjszakára, hogy a fekvő helyzethez a lehető legnagyobb biztonságot kapd

- gyermekágyban

- ha általában oldalt, elől vagy hátul ázik át a betéted. 



Biztosan a helyén fog maradni? 

Nincs különbség ebben a témában az eldobható betéthez képest: állítsd a patentokkal ideális méretűre a betétet. Ennyire egyszerű. :) 


Mosási útmutató: 

Használat után:

Mosás előtt egy használt betét többféle módon kezelhető: csak rajtad áll, hogy melyiket választod. Igen különbözőek a preferenciáink az életmódunk és a szokásaink függvényében. Sokan például azonnal kiöblítik a betétet használat után, és így helyezik egy tárolózsákba, vagy egy külön szennyestárolóba. Jó ötlet lehet a sós vizes áztatás is: ilyenkor nagyjából 24 órán át egy erre a célra használt tárolóvödörben ázik a betét. Ilyen esetben mindig öblítsd ki a betétet vízbe áztatás előtt, hogy a kiázó vér ne fogja be a betét minden részét. A foltokra különféle folteltávolító szappanokat használhatsz, amelyiket csak szeretnéd. 
Ezt követően 60 fokon mosd ki őket a mosógépben. Jó ötlet lehet mosózsákba helyezni őket. Fehér ruháktól elkülönítve mosd őket!

Természetesen a legegyszerűbb verzió is működőképes, tökéletesen jó, ha használat után egyszerűen egy szivárgásmentes zsákban tárolod őket, majd kimosod a gépben. 

Ajánlott mosási rutin: 

Áztasd be a betéteket hideg vízbe használat után, és hagyd őket megszáradni. 60 fokon moshatóak, bármilyen általad kedvelt mosószerrel. Ne használj öblítőszert, ez ugyanis károsíthatja a nedvszívó képességet. Nyugodtan adhatsz a mosáshoz ecetet. Ne szárítsd őket szárítógépben. A napon szárítás segíthet a foltok halványításában. 

Foltos marad-e a betét? 

Legtöbben úgy gondolják, hogy a betétek egy idő után csupa folttá válnak, de meglepően kevés foltra kell számítanod. Ha nagyon zavar ez a téma, érdemes fekete betéted választanod, vagy a következő tippek valamelyikét követned: 

- áztasd be használat után azonnal hideg vízbe

- 24 órával mosás előtt tedd a betétet sós vízbe

- a makacs foltoknál használhatsz folttisztítókat

- 60 fokon mosd a betéteket, majd szárítsd őket a napon


Mosható betétek használata nyilvános helyen: 

 Macerásnak tűnhet a mosható betétre szavazni, ha mondjuk a munkahelyeden, vagy bevásárlás közben kényszerülsz cserére. Nem kell aggódnod - egy pici wetbag segítségével, amely szivárgás- és szagmentesen zárja a használt betéteket, nagyon kényelmes rutint fejleszthetsz ki magadnak. Csak össze kell hajtogatnod picire a használt betétet, betenned a tárolózsákba ,és kész is vagy. Nincs szivárgás, a betétet biztonsággal tárolhatod a táskádban. 


Miért drágább a mosható betét, mint az eldobható? 

Ha az egységárat vesszük figyelembe, természetesen óriási a különbség. Azonban ne felejtsd el, hogy mosható betéteinket megközelítőleg 10 évig tudod használni. Érdemes befektetésként tekinteni a mosható betétekre, és máris nagyot fog változni a kép. 

Ugyanolyan biztonságos a mosható betét, mint az eldobható? 


A rövid válasz: abszolút. Ha a szivárgásmentességet nézzük, mindenképpen  ugyanolyan hatékonyak, ha a környezetre és az egészségedre gyakorolt hatásokat vizsgáljuk, akkor pedig egyértelműen a mosható betét oldalára billen a mérleg. 
A pamut rétegek tökéletesen szívják magukba a nedvességet, a PUL anyagnak hála pedig a betét magában tart mindent. 

Használhatom a betétet vizeletszivárgás/inkontinencia esetén is? 

Természetesen. Ezek a problémák meglehetősen gyakoriak nők körében, különösen a gyermekvállalás időszaka körül. Ha a medencefenék izmai meggyengülnek, egy tüsszentés, köhögés, vagy akár egy nevetés is vezethet vizeletszivárgáshoz. Bár a probléma igen gyakori, kérd orvosod tanácsát a kezelése ügyében. Számtalan esetben a probléma könnyedén kezelhető intimtornával. 
FONTOS! HA A BETÉTET INKONTINENCIA BETÉTKÉNT HASZNÁLOD, HASZNÁLAT UTÁN MINDIG ÖBLÍTSD KI. NE HAGYD ŐKET MEGSZÁRADNI ÚGY, HOGY VIZELET VAN BENNE, EZ UGYANIS KÁROSÍTHATJA A NEDVSZÍVÓ KÉPESSÉGET.

 Gyermekágy: 

 A mosható  betétek tökéletesek gyermekágy alatt is. Az éjszakai betétünk ebben az időszakban sem fog cserben hagyni, extra nedvszívó rétegei különleges és gyengéd védelmet adnak majd. EZ igazán fontos ha például gátsérülésed van. 

Organikus pamutból készültek a betétek? 

Az általunk forgalmazott betétek 90% organikus pamutból készülnek. 

Milyen gyakran kell cserélnem? 

Erre nehéz általános választ adni. Sokak szerint a mosható betéteket ritkábban kell cserélni, mint az eldobhatókat, hiszen a természetes anyag sokkal kevésbé irritálja a bőrt, és sokkal higiénikusabb érzetet biztosít. Mindent összevetve, a te egyéni szokásaid és a vérzésed erőssége lesz döntő abban, hogy milyen gyakran kell majd cserélned. 

 

A mosható betétek nem szivárognak? 

A mosható és az eldobható  betétek nedvszívás szempontjából ugyanúgy működnek. Vannak bennük nedvszívó és nedvességzáró rétegek. A betét a fehérneműd szélei körül rögzül egy patenttal, ami megakadályozza, hogy elmozduljon. A természetes anyagnak hála sokkal szabadabb érzeted lesz ezekben, mint az eldobható változatban. 
A betéteink nedvszívó rétegei 100% pamutból készülnek (a különböző méretek különböző mennyiségű réteget tartalmaznak), amelyeket egy PUL nedvességzáró réteg követ. 

Élettartam

A betétek átlagosan 200 mosásra lettek tesztelve, jól látható, hogy ez igazán hosszú élettartamot biztosít. 


Egészségügyi hatások


Szabadulj meg a diszkomfort érzettől, a viszketéstől és a fertőzésektől!

Számtalan nőt érintenek ezek az egészségügyi problémák, amelyeken az intim higiéniai szokások változtatásával könnyedén lehet segíteni. Az eldobható termékek anyaga, és a szellőzésre való képtelenségük kedvezőtlen irányba befolyásolja a hüvelyflóra alakulását, különösen igaz ez a menstruáció ideje alatt. A természetes pamut ezzel szemben nem okoz fülledt, kényelmetlen érzést, hiszen képes szellőzni, és nem tartalmaz semmilyen allergént, vagy káros kemikáliát. A tamponokkal hasonló ez a helyzet, ezek ki is száríthatják a hüvely falát, fokozva ezzel a viszketőérzést. A mosható betétek sokat segítenek majd ezeken a nehézségeken. 

Allergiák: 

A diszkomfort érzést gyakran  okozza allergia, ez a nehézség is elkerülhető a mosható betétek által. 

Környezetvédelem: 

Mivel semmilyen szabályozás nincs arra vonatkozóan, hogy fel kell-e tüntetni az intim higiéniai termékek gyártásához szükséges összetevőket a csomagoláson, nincs pontos információ arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen kemikáliák vannak ezekben. A legtöbb ilyen eszköz rengeteg műanyag felhasználásával készül, ennek nyomán óriási a gyártás ökológiai lábnyoma: szennyezi a vizeinket, az ökoszisztéma egészét. A késztermék lebomlása pedig körülbelül 240 évet vesz igénybe. A fentebb említett koktél effektus szintén megnehezíti az egészségügyi és környezetvédelmi hatások felmérését. A kérdés az, hogy akarod-e vállalni ezeket az - olykor ismeretlen - kockázatokat? 

PUL- Ez valójában nem egy műanyag? 

A PUL a poliuretán réteggel laminált poliészter rövidítése, ami azt jelenti, hogy egy poliészter anyag vékonyan laminálva egy poliuretán réteggel. Ez a mosható betétek és a pelenkák nedvességzáró rétege is. Az ImseVimse termékekbe használt PUL anyag OEKO-tex minősítéssel rendelkezik, és használata biztonságos. Emellett természetesen műanyag, de a barátságosabb fajtából, hiszen toxinoktól mentes. Fontos látni azt is, hogy bár a termék tartalmaz műanyagot, de évtizedekig használatban marad, és összehasonlíthatatlanul kevesebb szemetet termel, mint az eldobható társai. A gyártási folyamat ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb.