BLOG

5+1 TIPP A ZÖLDEBB HÁZTARTÁSÉRT

2021.03.23 16:09
5+1 TIPP A ZÖLDEBB HÁZTARTÁSÉRT

A Mamami közösségben szeretjük a zöld megoldásokat. Számos topik szól a különböző lehetőségekről, legyen az babázás, háztartás, kert, bevásárlás, vagy éppen testápolás… A sok tapasztalat alapján hamar látható, hogy szinte minden ártalmas, nehezen lebomló, egyszer használatos termének megvan a környezetbarát alternatívája.

 Természetesen bizonyos esetekben ez a fajta hozzáállás igényelhet némi lemondást, más esetekben azonban a tudatos út az egyszerűbb út is. Ráadásul idővel az embert az tölti el jó érzéssel, ha nem adnak szatyrot a boltban, mert akkor a sajátjába tud pakolni. A mamami.hu fórum Zöldülünk topikjában mindenképpen érdemes nézelődni, és beszélgetni a témáról.

Mi pedig összegyűjtöttünk a higiénia területén néhány dolgot, amellyel csökkenthető  a háztartási hulladék mennyisége s ezáltal sokkal jobb mintát adunk gyermekeinknek, magunknak pedig lehetőséget arra, hogy egy környezetbarátabb életet élhessünk. A hosszútávú cél az, hogy ezeket a “problémás”, kevésbé környezetbarát dolgokat végleg kiiktassuk a háztartásból, de próbáljuk meg fokozatosan. Sok kis lépés sokra megy a környezetvédelemben is. Nagyon kicsi odafigyeléssel  sokkal kevesebb a hulladék lesz a házunk táján.

1. problémás termék: Tampon

Miért? Mert gyártása során számos vegyszert használnak, amiknek a hatásai nem ismertek, vagy ha ismertek is, inkább azt kívánjuk, bár ne tudnánk róla. Nagyon gyakran megborítja a hüvely saját flórájának működését is, így fertőzésekhez vezethet. Ráadásul mondanunk sem kell: rengeteg szemetet termel.

Alternatíva: intimtölcsér, intimkehely.

2. problémás termék: Eldobható női betétek

Miért? Gyártása során számos vegyszert használnak, az általa keletkező hulladék műanyag tartalma miatt nagyon hosszú idő alatt bomlik le, ráadásul ugyanezen okból kellemetlen, fülledt érzéssel jár a használata.

Alternatíva: Mosható betét, melyek gyönyörű textíliákból és puha, természetes anyagokból készülnek, sokkal kényelmesebbek és egészségesebb viselet is.

3. problémás termék: Tusfürdők

Miért? Pazarló, nem újrahasznosítható csomagolás, gyakran sok nem természetes anyagot tartalmaz, összetételük nem bőr- és környezetbarát a legtöbb esetben.

Alternatíva: szilárd természetes szappanok

4. problémás termék: Eldobható pelenka

Miért? Rengeteg szemetet termel, kisbabánként akár 1 tonna hulladékot, melynek lebomlási ideje több száz év is lehet. Az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma napjainkban a babaápolás körül, különösen azért, mert a pelenkázási időszak hosszát is megnövelték az ultranedvszívó eldobható pelenkák. Ezekben a baba bőre nehezen lélegzik, összetevői is problémásak, így a különböző allergiák leggyakoribb okozója. Érdemes használatát korlátozni, vagy akár teljesen ki is iktatható ez a termék.

Alternatíva: Mosható textil pelenka. Ma már gyönyörű mintákkal, fantasztikus minőségben és választékban áll rendelkezésre. Szerencsére egyre népszerűbb a szülők körében. Nincs elfogyott a pelenka probléma, a mosógép mindig kéznél van!

5. problémás termék: Eldobható törlőkendők

Miért? Különböző szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek érzékenyebb bőrű babáknál, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt igen komoly gondot okozhatnak. Nemrégiben végzett tesztek alapján a legtöbb nagy márka megbukott, ami az összetételt illeti. Érdemes korlátozni a használatát.

Alternatíva: mosható textil törlőkendők, víz, szappan.

+1. problémás termék: papírzsebkendő

Miért? Gyártásához rengeteg vizet használnak fel, csomagolásban érkeznek, egyszer használatosak.

Alternatíva: textilzsebkendő, melyekből szintén ma már modern, szép mintásakat is találunk a piacon.