BLOG

NŐI BETÉTEK ÚJRAGONDOLVA

2021.03.23 15:04
NŐI BETÉTEK ÚJRAGONDOLVA

Évek óta kb. 90-100 menstruációs ciklus óta használok textilből készült betéteket, és meg kell, mondjam, imádom őket. Saját varrott darabokkal kezdtem, de áttértem profibb verzióra elsősorban az anyagok miatt és mert jómagam tépőzárral készítettem, ami nem bizonyult túl jó választásnak, bár így is évekig használtam.


A női betétek, inkontinencia betétek a pelenkák mellett egy másik olyan kategória, ami nagyon nagy környezeti terhelést jelent a Földünk számára. De ez csak egy érv volt számomra a puha textil női betétek mellett.

A menstruációs ciklusunk egy egészséges és természetes folyamat. Sok nő úgy nő fel, hogy ezt a folyamatot egy kellemetlenségnek, vagy rosszabb esetben egy undorító, betegséghez hasonló állapotnak éli meg. Az ezzel járó szégyenérzet gyakran a kulturális negatív kondicionálás eredménye. Szerencsére sok nő a textil női betétre való áttéréssel pozitív változásokat élt meg a menstruációjuk kapcsán.

Műanyag vs. puha pamut / biopamut 

Őszintén szólva komfortérzetben óriási különbséget jelent, hogy egy eldobható betét van-e az alsóneműnkben, vagy egy puha finom textilből készült. A mai betétek már messze lekörözik komfortérzetben a régi betéteket, magas minőségű anyagok, nagy nedvszívás, vékonyság, nedvességzáró réteg és patentos szárnyak jellemzik a modern mosható női betéteket. A csinos dizájnról nem is beszélve.

Az eldobható betétek többsége ellenben tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyeket nem feltétlen szeretnénk ezen az intim területen tudni. Pl.: ragasztóanyag, illatanyagok, kémiai  zseléanyag, műanyag.

Betétek terén én mindenképpen a biopamutra szavazok, mert ezen az intim területen még sokkal fontosabb a pamutnak is a milyensége, mennyire volt vegyszerezve, mivel van színezve, stb. Ha valahol, hát itt érdemes biopamutot választani!

Egészségügyi előnyei

A textil női betétek csökkentik a menstruációs kellemetlenségeket, a bőr irritációt, gombás panaszokat. A tamponokkal szemben mindenképpen a betétek nyernek. Számos kutatás mutatja, hogy egészségesebb szabad folyást engedni a menstruációnak.

A tampon sajnos nincs kedvező hatással a hüvelyflórára. Nemcsak a vért szívja magába, hanem a hüvelyváladékot is.  Ha pedig felborul a Ph érték egyensúlya, könnyen gombás fertőzés és egyéb kellemetlenségek jelentkezhetnek. A tampon ezen felül gyengíti a hüvely izomzatát is. ami persze nem jelenti azt, hogy pl. úszodában nem ez a legkényelmesebb megoldás, de a mindennapokban kerülendő. De jómagam alapvetően már sporthoz is csak textil betétet használok (kivételt képez az úszás).

Anyagi megtakarítás

1 textil női betét = 150 eldobható betét

Egy átlagos nő élete során 10-15.000 db betétet használ el. Textilből mindez csupán 80-100 db összesen. Ez óriási megtakarítást is jelent, akár többszázezer forintot. Ha átlagosan 40 Ft-ot számolunk egy darabra akkor is 400.000 – 600.000 ft  kiadást jelent, és akkor még a tisztasági és idősebb kori inkontinencia betétekről nem is beszéltünk.

Hogyan használjuk?

Csak belepatentoljuk az alsóneműnkbe és kész. Nem csúszik el, kevésbé szivárog, mint az eldobható és nagyon könnyen cserélhető.

ImseVimse fotó

Érdemes figyelembe venni milyen bugyikat használsz, szélesebb alsó részű, tanga, vagy átlagos kialakításút. A szélesebb bugyik esetében fontos hogy dupla patent legyen a szárnyakon, így állítható a szélessége. (pl. Imsevimse)

Mosása is egyszerű, ha van rá lehetőség elöblítem kis mosószappannal a mosdókagylóban, úgy teszem a tárolóba, vagy egyenesen a mosógépbe. Az utolsó napokra általában elegendő a tisztasági betét méret (főleg az ImseVimse mini mérete alkalmas ezekre a napokra), illetve inkontinencia panaszoknál is többnyire elegendő a kis vékony betét (mindennapokra az Ella’s house mini betétje a legkedveltebb).

Érdemes vízhatlan réteggel ellátott betéteket venni, valahogy praktikusabb.

Saját ideális készletem a következő elemekből áll:

  • ImseVimse biopamut natur szín mini méret 5db, normál 5db, Ella’s house mini a mindennapokra, ill most a terhesség alatt különösen szeretem az esetleges balesetek elkerülése végett 3db, midi betét 2db és ImseVimse éjszakai betét 1db. Biopamut mindkét márka.