BLOG

Intimtölcsérek

TM
2021.09.10 02:15
Intimtölcsérek

Intim tölcsér, menstruációs kehely, ladycup, sok néven találkozhatunk ezzel a menstruációs eszközzel. Egyre nagyobb teret hódit, sokan számolnak be arról, hogy megszűntek kellemetlen menstruációs tüneteik a kehely használatával. Összeszedtünk minden alapvető információt az intimtölcsérek alkalmazásával kapcsolatosan. Minden hasznos tudnivaló az intimkehelyről.

Minden amit a menstruációs kehelyről tudnod kell

Ha azon gondolkodsz, hogy váltanál a hagyományos menstruációs higiéniai termékekről újrahasznosítható termékekre, mint a Ladycup vagy Merula intimtölcsér, de vannak kérdéseid, akkor ez a cikk neked szól.

Mielőtt elkezdjük, szeretnénk gratulálni a döntéshez, miszerint újrahasználható megoldáson gondolkodsz a havi menstruációdhoz. Ez nemcsak neked jobb, de a környezetnek és a pénztárcádnak is.

Nincsenek többé kellemetlen szagok, hiszen a kehely a menstruációs vérrel együtt azokat is magába zárja, Az intimtölcsér kényelmesebb is, jelenléte abszolút nem érezhető, ezen felül a kilógó pamutszálnak is búcsút inthetsz.

Mi az a menstruációs kehely?

A menstruációs kehely az egy fajta női higiéniai termék. Kicsi, rugalmas, tölcsér alakú felfogó csésze, leginkább szilikonból készül, de készülhet gumiból is, az alján van szára. Felhelyezed a kelyhet a hüvelybe és abba gyűlik a menstruációs vér.

az ilyen intimkehely mint a Merula, Ladycup is sokkal tovább használható, mint a hagyományos eszközök, a vérzés mennyiségétől függően akár 12 óráig is. Teljes védelmet nyújtanak és ha helyesen van felhelyezve akkor szivárgás mentesen használhatóak alváshoz, úszáshoz vagy futáshoz.

Megfigyelve mennyi vért fog fel nálad a kehely, gyorsan kitapasztalható, hogy milyen gyakran szükséges üríteni, általános tapasztalat szerint minimum napi 2-3 alkalommal érdemes.

Hogyan működik a menstruációs kehely?

Hasonlóan működik a tamponhoz, viszont ahelyett, hogy magába szívja a vért, összegyűjti. Így nem áll fenn a toxikus sokk szindróma kialakulásának veszélye, ez egy ritka bakteriális fertőzés amit a tampon használattal hozták összefüggésbe. Ezen kívül nem szárítja ki a hüvelyt, ami a komfortérzetet jelentősen növeli.

Miután felhelyezted az intimkelyhet, vákuum képződik és a tölcsér felső pereme hozzátapad a hüvely falához, így nyújt szivárgásmentes védelmet nappal és éjszaka egyaránt.

Hogyan kell használni a menstruációs kelyhet?

A legelső használat előtt sterilizálni kell. Ezt lehet kifőzéssel, forrásban lévő vízbe kell tenni és legalább 5 percig forralni. Arra figyelj, hogy ne érjen a lábas aljához, ezt elkerülheted azzal ha beleteszed a tölcsért egy habverőbe vagy szűrőbe amíg forralod.

Mielőtt felhelyezed, alaposan moss kezet és olyan helyen legyél, ahol nem tudnak megzavarni. Helyezkedj kényelmes pozícióba, ez több féle lehet, felteheted a lábad a wc-re vagy az ágyra, lefeküdhetsz pillangó pózba, vagy egyszerűen csak állsz kissé előredőlve, ahogy a tampon felhelyezésénél. Ami neked kényelmes!

Hogyan kell felhelyezni a menstruációs kelyhet?

Több féle hajtogatási technika létezik a tölcsér felhelyezéséhez, de mi a két legkedveltebb technikát mutatjuk be.

C vagy U hajtás

  1. Tiszta kezekkel kicsit nedvesítsd be a tölcsér szélét, vagy használj vizes alapú síkosítót. (Bízz bennünk, ha azt mondjuk ez nagyban megkönnyíti az életed)
  2. Hajtsd a tölcsért félbe, majd megint félbe, így lesz U alakú.
  3. Egy kézben tartva a behajtott tölcsért, a peremével felfelé helyezd fel a hüvelybe úgy mint egy tampont.
  4. Ahogy a tölcsér bent van kipattan a hajtásból, úgy képez vákumot. Ha mégsem, akkor fogd meg a csésze alját, fordíts rajta egyet, így a tölcsér ki fog nyílni a hajtásból és létrejön a vákuum.
  5. Húzd meg picit a kehely szárát, így tudod ellenőrizni, hogy helyesen van feltéve. Ahogy enyhén meghúzod ellenállás kell, hogy legyen mivel a kehely pereme a hüvely falához tapad.

Benyomó hajtás

Olyan mint a C/U hajtás, csak félbe hajtás helyett a tölcsér peremét lefelé a közepe felé nyomod ezáltal létrejön egy csúcs forma amit be tudsz helyezni a hüvelybe.

Néhány variáció még a hajtásmódokra:

How to use a menstrual cup // Steps to Insert, Remove, Wash, Reuse

Hogy kell eltávolítani a menstruációs kelyhet?

Mikor ki kell venni a kelyhet, moss kezet és mindenképp wc vagy mosdókagyló legyen a közeledben.

  1. A hüvelyk és mutató ujjadat helyezd fel a hüvelybe és keresd meg a kehely szárát. SOHA ne húzd ki a száránál fogva.
  2. Csípd meg az ujjaiddal a kehely alsó részét, hogy megszűnjön a vákuum, vagy vidd feljebb a mutató ujjad a tölcsér pereméig és nyomd be az oldalát, így teljesen megszűnik a vákuum. 
  3. Gyengéden kezdd el kihúzni a kelyhet. SOHA ne húzd a kelyhet mielőtt a vákuum megszűnne.
  4. Mikor kihúztad a tölcsért, öntsd ki a vért a wc-be vagy mosdókagylóba, öblítsd le hideg vízzel és töröld szárazra wc papírral.

Ladycup intimkehely - interjú Ay-Nagy Szilvia forgalmazóval - Endometriózis  Magyarország

Hogy tisztítsd a menstruációs kelyhet?

Miután kihúztad a tölcsért, öblítsd le hideg vízzel, ekkor újra visszahelyezhető. Ha szeretnéd meg is moshatod meleg PH semleges szappanos vízzel, mielőtt visszahelyeznéd.

Ami nagyon fontos, hogy az apró lyukak a kehely pereme alatt mindig legyenek tiszták, nehogy elzáródjanak. Ha szükséges használhatsz fogpiszkálót vagy fogkefét a tisztításukhoz. Ezek a kis lyukak biztosítják a vákuumot ezért olyan fontos, hogy ne legyenek elzáródva.

A menstruáció végén csak mosd meg a kelyhet szappanos vízzel és tárold a vászon zsákjában. Sterilizálhatod kifőzéssel de nem muszáj. 

Segítség a méretválasztáshoz:

Általában két-három méretet gyártanak, S, L vagy S, M, L

Fontos a kor, általában 25 év alatt a kis méretet ajánlják, illetve aki még nem szült, annak is. Hüvelyi szülés után többnyire az L méret a jó, de érdemes az egyes termékek alatt utánanézni a gyártó ajánlásának.

Menstruációs kelyhek az intimbetetek.hu oldalon